Ünlü iş adamları, sosyete, artistler ve sosyal kullanıcılar arasında meşhur olan sosyal medya sitelerinde Fenomenler Sahte mi?

Ünlü iş adamları, sosyete, artistler ve sosyal kullanıcılar arasında meşhur olan sosyal medya sitelerinde Fenomenler Sahte mi?

Sosyal medyada sahte takipçileri tespit etmenin 10 yolu

Sosyal medya, dolandırıcıların ve sahte haber dağıtanların yuvası haline geldi. Bu tehditlerden biri de, iddia ettikleri kişi olmayan arkadaşlar ve takipçilerdir. Dolandırıcılar genelde otomatik botlar tarafından kayıt edilen ve yönetilen bu profilleri kullanarak kullanıcılara “gerçek olamayacak kadar iyi” tekliflerle mesajlar atar, hikaye anlatımı ile tıklama tuzağı kurar, duygusal anlamda aldatma mesajları gönderir. Bu kandırma mesajları “profilinizi kim görüntüledi” bağlantısı, sahte kripto para yatırımı, ya da ücretsiz hediye kartı gibi çok çeşitli konularda olabilir.

İşte sahtekarları tespit etmenin 10 yolu:

  • Alışılmışın dışında bir biyografi: Sahte hesaplarda başka yerlerden kopyalanan ve güncellenen biyografiler bulunabilir ve bu da uyumsuz cümlelerin bir arada kullanılmasına yol açabilir. Ayrıca yazım hatalarına, aşırı emojilere veya bir botu işaret eden yapmacık yazım diline de dikkat edin.

Örnek:

Bir hesapta "Dünyanın en iyi arkadaşı" şeklinde bir biyografi varsa, bu hesap gerçek olamayabilir.

Bir hesapta "Benim hesabım hacklendi, lütfen yardım edin!" şeklinde bir biyografi varsa, bu hesap bir dolandırıcılık girişimi olabilir.

Başkasını taklit edenler: Dolandırıcılar, kendilerine para gönderilmesini istemeden önce, kurbanla romantik bir çevrimiçi ilişki kurmaya yönelik bir teklifle, flört sitelerinde yaptıkları gibi sahte sosyal medya profilleri kullanabilirler. Tersine görsel arama, yapılacak ilk iş olmalıdır.

Örnek:

Bir hesapta, tanıdığınız birinin fotoğrafı kullanılmışsa, o hesabın gerçek olduğundan emin olmak için tersine görsel arama yapın.

Bir hesapta, tanıdığınız birinin adını kullanan bir hesap görürseniz, o kişinin gerçekten bu hesabı yönettiğinden emin olmak için onunla iletişime geçin.

“Takipçiler” ve “Takip edilenler” arasındaki uyumsuzluk: Bu özellikle Instagram’da ön plana çıkar. Spam hesapları otomatik olarak yüz binlerce kullanıcıyı takip eder ama bunların çok azı bu hesapları geri takip eder.

Örnek:

Bir hesapta, takipçi sayısı takip edilen kişi sayısından çok daha fazlaysa, bu hesap sahte olabilir.

Bir hesapta, takipçi sayısı takip edilen kişi sayısıyla aynıysa, bu hesap bir bot tarafından yönetiliyor olabilir.

Arkadaşa ait profil resmi: Bazen dolandırıcılar bir arkadaşının hesabını kopyalamaya çalışır. Daha sonra arkadaşının başı dertteymiş gibi davranıp para isteyen acil bir mesaj gönderebilirler. Bunu yapmak göründüğünden daha kolaydır ve yine de pek çok farkında olmayan sosyal medya kullanıcısını kandırır. Herhangi bir arkadaşınızın size gerçekten böyle bir mesaj gönderip göndermediğini tekrar kontrol etmek her zaman faydalıdır. Onlara bu durumu bir başka kanaldan sorun. Ya da mesajı gönderen hesabı inceleyin.

Örnek:

Bir arkadaşınız size, "Hesabım hacklendi, acil paraya ihtiyacım var" şeklinde bir mesaj gönderirse, bu mesajın gerçek olduğundan emin olmak için onunla iletişime geçin.

Bir arkadaşınız size, "Hastaneyedeyim, paraya ihtiyacım var" şeklinde bir mesaj gönderirse, bu mesajın gerçek olduğundan emin olmak için onunla iletişime geçin.

Doğrudan mesaj (DM) spamleri: Dolandırıcılık hesapları genellikle size sahte tekliflerle doğrudan mesaj göndermeye çalışır ve sizi başka birine DM göndermeye veya daha fazla bilgi edinmek için bir web sitesini ziyaret etmeye teşvik eder. Bu hesaplar aynı zamanda sahtedir ve kripto yatırım dolandırıcılığından satış dolandırıcılığına kadar her şeyi satmak için kullanılır.

Örnek:

Bir hesaptan, "Para kazanmak ister misin?" şeklinde bir mesaj alırsanız, bu mesajın bir dolandırıcılık girişimi olabileceğini unutmayın.

Bir hesaptan, "Ücretsiz iPhone kazanmak ister misin?" şeklinde bir mesaj alırsanız, bu mesajın bir dolandırıcılık girişimi olabileceğini unutmayın.

Resmi bir onay işareti bulunmaz: Örneğin Instagram, Facebook ve Twitter resmi işletme hesaplarını, ünlü isimleri ve diğerlerini belirlemek için onay işareti ya da rozetler verir. Bir kuruluş veya kişi gibi görünen ancak bunların hiçbirini içermeyen bir hesap görürseniz, bu büyük ihtimalle sahtedir


 

GÜLBEN ERGEN

Yakalanan isimler ise yakayı şöyle ele veriyor: Kendilerini överken yanlışlıkla gerçek hesaplarını kullanıyorlar. Örnek mi? Kendisine ‘can kadın’ diyen Gülben Ergen.



SİNAN AKÇIL

Sahnesini 'Sesine hayranım aşkitom' şeklinde öven Sinan Akçıl. Ece Erken de telefon ekranını kameraya doğru tutup gösterince sahte hesapları bir anda ifşa olmuştu.


İREM DERİCİ

"Çok sahte hesabım var. Birinde Trabzon’da yaşayan bir kızım. Kedim de var, adı Fıs Fıs."


AYBÜKE PUSAT

"Büyük stalk’çuyum. Hiçbir şeyi kaçırmıyorum. Çok fazla şey yakalayıp, eğleniyorum."


HAZAL SUBAŞI

"Her ünlünün var, kimse yalan söylemesin."