İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANASAYFA Ekonomi Asgari ücret ve emekli maaşına zamda net rakam verildi. Olasılıklar Konuşuldu 2024 Asgari ücreti belli oldu mu?

Asgari ücret ve emekli maaşına zamda net rakam verildi. Olasılıklar Konuşuldu 2024 Asgari ücreti belli oldu mu?

Asgari ücret ve emekli maaşına zamda net rakam verildi. Olasılıklar Konuşuldu 2024 Asgari ücreti belli oldu mu? Asgari ücret toplantısı ne zaman? Asgari ücret 2024 ne kadar oldu? % kaç zam geldi, ayrıntılar haberimizde...

1754
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Asgari ücret ve emekli maaşına zamda net rakam verildi. Olasılıklar Konuşuldu 2024 Asgari ücreti belli oldu mu?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında 2024 yılı için asgari ücreti belirlemek üzere toplanacak. Yapılması beklenen zamlar ve refah payı ilavesiyle, asgari ücretin net 17 bin TL seviyesine ulaşması öngörülüyor. Ancak 6 aylık enflasyon oranına göre artışın net 15 bin 735 TL olabileceği de belirtiliyor.

Asgari ücretin yanı sıra, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklilerinin maaşlarına da zam yapılması bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yılda iki kez, enflasyona paralel olarak zam yapılmakta ve buna ek olarak refah payı da eklenmektedir. Memur ve memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkını alacaklar.

2024 yılında, emekli maaşları ve memur zamlarının da yüzde 50'ye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu oran, Orta Vadeli Program'da öngörülen enflasyon oranları ve eklenmesi beklenen refah payına dayandırılarak hesaplanmıştır.

Asgari ücret ve emekli maaşına zamda net rakam verildi. Olasılıklar Konuşuldu 2024 Asgari ücreti belli oldu mu? Asgari ücret toplantısı ne zaman? Asgari ücret 2024 ne kadar oldu? % kaç zam geldi, ayrıntılar haberimizde...

Vergi istisnasının devam etmesi beklenen asgari ücretten, gelir ve damga vergisi alınmayacak. Ayrıca, diğer ücretlerde asgari ücret kadar olan kısım da vergiden muaf tutulacak.

Bu zamlar, ekonomideki genel gidişat, enflasyon ve alım gücündeki değişiklikler göz önünde bulundurularak belirlenecek ve ülke ekonomisinin ve çalışanların refahının korunmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Asgari ücret ve emekli maaşına zammı net rakam verildi: Olasılıklara göre hesaplandı 
 Asgari ücret zammı belli oldu aralık 2023 zammı, 2024 asgari ücret zammı, Yüzde 50 artış olduğunda net rakam 17 bin 103,48 TL'ye çıkacak. 6 aylık enflasyona göre artış olursa yeni asgari ücret net 15 bin 735,20 TL olacak. Asgari ücretteki vergi istisnasının devam etmesi bekleniyor. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmıyor.

Aralık ayı itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını yapmış olacak. Yapılacak refah payı ilavesiyle yüzde 50'ye yakın bir artış olması bekleniyor. Net rakamın 17 bin TL seviyesine yükselmesi beklenirken 6 aylık enflasyona göre artış olursa yeni asgari ücret net 15 bin 735 lira olacak. 2023 yıl sonu yaklaşırken 'Emekli ve memur zammı ne kadar olacak, asgari ücret kaç lira olacak' soruları gündemdeki yerini koruyor. Temmuz-Aralık 2023 dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı asgari ücret, emekli ve memur zammı ile sosyal destek ödemeleri başta olmak üzere özel sektör dahil maaşlarda belirleyici olacak. 

Aralık ayı itibarıyla birlikte Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantılarını yapmış olacak. Geçtiğimiz iki yılda asgari ücret hem ocak hem de temmuz aylarında belirlenmişti. 2024 yılı için de böyle bir beklenti bulunuyor. Asgari ücrete zam ne kadar olacak? Komisyon özellikle alım güçlerini, rekabeti ve enflasyon yükselişini masaya yatırarak bir ücret belirleyecek. 

Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 65'lik yıl sonu enflasyonuna göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması bekleniyor. Yapılacak bir refah payı ilavesiyle yine yüzde 50'ye yakın bir artış olması bekleniyor. Şu anda net asgari ücret 11.402,32 TL olarak uygulanıyor. 

Yüzde 50 artış olduğunda net rakam 17 bin 103,48 TL'ye çıkacak. 6 aylık enflasyona göre artış olursa yeni asgari ücret net 15 bin 735,20 TL olacak. Asgari ücretteki vergi istisnasının devam etmesi bekleniyor. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmıyor. 

Aynı zamanda diğer ücretlerdeki asgari ücret kadar kısımdan da vergi alınmıyor. Emekli zammı ne kadar olacak? Yılda iki kez artış alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını enflasyon belirliyor. 

Son 6 aylık enflasyon kadar artış yapılırken buna refah payı da ilave ediliyor. Enflasyon son 3 aylık oranda yüzde 25.11 olarak hesaplanmıştı. Ekim ayı enflasyonu ile 4 aylık enflasyon da belli olacak. Orta Vadeli Programa göre yüzde 38'lik 6 aylık enflasyon hesaplanmıştı. 

Refah payı ile bu oranın yüzde 50'yi bulması bekleniyor. Toplu sözleşme artışıyla birlikte enflasyon farkı alan memurlar ve memur emeklileri için ocak ayında artış yüzde 15 olacak. 

Bunun üzerine de enflasyon farkı eklenecek. OVP'ye göre hesaplandığında artış oranı yüzde 49'u buluyor. Refah payı ile bu emeklilerin ve memurların artışının da yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, ocak ayı memur zammını yüzde 15 olarak kararlaştırırken, bu artış Orta Vadeli Program'daki yüzde 65 enflasyon tahminine göre yüzde 49.46'ya ulaşacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fatsa KYK öğrenci yurdunda asansör kazası!

Fatsa KYK öğrenci yurdunda asansör kazası!